2012. március 13., kedd

Nekem a VÁROS...

Lehet a pécsi életemet ott folytatni, ahol nyolc éve abbahagytam?  Élhetek-e még Pécsett keresztényként, anélkül, hogy megtagadnám hitemet? Hívőként rajonghatok-e egy városért, mondhatom-e azt, hogy egyedül Pécs az a hely, ahol alkotni, szeretni, élni tudok, vagy az már a "kövess engem" parancs megszegése?  Már évek óta ezen rágódok.
Nyolc évig éltem máshol, mert Jézust szolgáltam. Misszióztam, végeztem a munkát, amivel az Úr megbízott, néha ezer kilométerekre a családtól. Nem bántam meg, mert sokat tanultam, nagy élmény volt, sok embert megismertem, sok helyre eljutottam, de lássuk be, nézzünk szembe a tényekkel: ez az életforma nem nekem való. Nem vagyok olyan, mint Pál apostol, aki ide-oda utazik, én nem tudom elképzelni az életemet, csak Pécsett.
Ebben a városban majdnem kétezer éve élnek keresztények. Több millió ember követte itt Jézust, anélkül, hogy el kellett volna hagynia családját, otthonát, a Mecsek ölelését. Miért én lennék a kivétel?
Ezekben a hónapokban dűlőre jutottam:
A képen látható krisztogramot - a pécsi ókereszténység szimbóluma - már évek óta a nyakamban viselem. Ez jelképezi a kereszténységemet és a pécsiségemet. A görög "ró" úgy néz ki, mint egy "P" betű. P, mint Pécs, alatta az alfa és ómega: Jézus. Én hiszem, hogy Pécs és Jézus elfér egy körben, egy életben. Hiszem, hogyha HAZAmegyek, nem tagadok meg semmit hitemből, hiszem, hogy nem leszek ettől bukott keresztény, hiszem, hogy emelt fővel élhetem meg hitemet a Mecsek alján is.
Ez az én hitvallásom!
Csorba Győző versének pedig minden sora a szívemből íródott:


"Ó bűvölő város, sokarcú,
ha kérdeznék, nem tudnám, hogy milyen vagy.
  
Nyugalmak, zajok fészke,
kőszürke és levélzöld,
hegyen hivalkodó, völgyben rejtőzködő,
tegnapelőtti és holnaputáni,
makacs munkás, kéjjel lustálkodó,
öl-puha, aszkéta-rideg,
aggastyán-bölcs, kamasz-melldöngető:
 
 
ha kérdeznék, nem tudnám, hogy milyen vagy.
Nekem: A VÁROS mindörökre.

Ennyi fény, ennyi fény! Ez már a fény utolja.
Az ősz kirakta foltjait a tájra.
Ölében viszi a Mecsek a télbe
embereid és házaid. "

(Séta és meditáció - részlet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése