2012. április 29., vasárnap

Én, Thor Heyerdahl


Én, Thor Heyerdahl, egyszer a fejembe vettem, hogy Polinézia kultúrája Peruból származik. Amikor erről beszélni kezdtem másoknak, senki sem értett meg, sőt, voltak olyan tudóstársaim, akik kezükbe se vették az erről szóló dolgozatomat, egyszerűen nem érdekelték őket érveim. 
A legtöbbje olyan ember volt, aki nem látott ki saját kutatási területéből, vagy csak Polinéziával foglalkozott, vagy csak Peruval. A kettővel egyszerre sose. Én, Thor Heyerdahl, mindkettő helyet ismertem, láttam az összefüggéseket, a hasonlóságokat.
Amikor azt hallottam mindenkitől, hogy a Dél-Amerikai indiánoknak csak tutajuk volt, értsd: nem juthattak el a Csendes-óceán szigeteire, én, Thor Heyerdahl, elhatároztam, hogy ősi leírások alapján tutajt építek, és azzal vágok át az tengeren. Így bizonyítom majd igazamat.
Amikor erről beszélni kezdtem másoknak, szinte mindenki el akart tántorítani az ötlettől, azt hiszem, őrültnek néztek, de én, Thor Heyerdahl, magam mellé vettem pár hozzám hasonló őrültet, és mégis csak megépítettük a tutajt. Kon-Tikinek neveztük el.
Amikor a nyilvánosság előtt bemutattuk, a perui haditengerészet és a limai kikötő aláíratott velem egy nyilatkozatot, miszerint ezzel a „lélekvesztővel” csak saját felelősségemre hajózhatok ki. Aláírtam. Öreg, tapasztalt tengeri medvék állták körbe a Kon-Tikit, akik egyetlen biztató szót se mondtak nekem, ehelyett csak azt sorolták, miért és hogyan fogunk meghalni odakint a tengeren. Tutaj éppen olyan méretű, mondták, hogy a hullámok szétforgácsolják az egész szerkezetét, a balsafák pár héten belül úgy megszívják magukat vízzel, hogy el fognak süllyedni – velünk együtt. A tutaj olyan lapos, mondták, hogy a hullámok mindent le fognak mosni a fedélzetről, a sós víz pedig lemarja a lábunkról a bőrt. A tutaj orra tompa, mondták, nem fog engedelmeskedni a vitorláknak, a liánok pedig néhány napon belül szétfoszlanak: tutaj elemeire esik szét. Úgy tűnt, hogy a Kon-Tikinek nincs olyan alkatrésze, mely együttesen vagy külön-külön meg ne ölne minket.
Én, Thor Heyerdahl, sose hajóztam, szárazföldi patkányként semmivel sem tudtam megvédeni a tutajomat, csak az ősi leírásokban hihettem, és abban, hogy az óceániai kultúra Peruból származik.
Én, Thor Heyerdahl, még semmiben sem hittem ennyire szenvedélyesen, mint ebben. Most pedig néhány őrült barátommal elindulok a nagy hajózásra. Szenvedélyesen hiszek abban, hogy jó úton járok. Előttem a tenger, rajtam a világ szeme. Rajta!

(Az út során két nagyobb vihart vészeltek át, különösebb baj nélkül. Július 30-án pillantották meg az első polinéziai szigetet, az apró Puka-Pukát. Végül augusztus 7-én a Kon-Tiki fennakadt a Tuamotu-szigetcsoporthoz tartozó Raroia szigetet övező korallzátonyon. A csapat 101 nap alatt kb. 8000 km-t tett meg, átlagosan 1,5 csomós sebességgel.) Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése