2012. szeptember 25., kedd

Húsz év előtt - Szemelvények az 1992-es naplómból

(A szöveg teljesen eredeti, még a szórendhez sem nyúltam, gyakorlatilag betűhű - csak itt-ott cenzúráztam, továbbá a helyesírást és a vesszőhibákat javítottam ki.)  

1992. január 6. hétfő

"A nap rosszul kezdődött (matekból kaptam egy egyest), de különben elég jó volt."

1992. január 15. szerda

"Magyar órán csak az óra végén történt egy fantasztikus dolog: nagy mázlim volt, mert a tollammal babráltam, a rúgó megfeszült, és kilőtte a tollam elejét, és elrepült kb. 1-2-3 métert, a tanár mellett 30 centire, de nem vette észre."

1992. január 22. szerda

"Nulladik óra előtt egy picit kimentünk a pályára megnézni, hogy milyen nagy a hó, (...) nekem és a K.-nak nem volt matekleckéje, (...) végül kiderült, hogy a M.-nek és a Sz.-nek  se volt leckéje. Kitaláltuk, hogy hógolyót gyúrunk és egy picit kinyitjuk az ablakot, és rátesszük  a hógolyót, és a Gy.-t vagy valakit megkérjük arra, hogy csukja be az ablakot, és ráesik a hógolyó."

1992. január 28. kedd

"A. hozott egy könyvet a vasútmodellezésről. Ezt néztem szünetekben, néha órán is."

1992. január 31. péntek

"...úgy döntöttem, hogy majd szombaton megcsinálom (a leckét). Néztük a Dallast. Utána elaludtunk."

1992. február 10. hétfő

"Reggel (...) elindultam az iskolába. Az első óra matek volt, második osztályfőnöki, harmadik biosz, negyedik földrajz. Az ötödik úgy volt, hogy magyar óra, de orosz lett..."

1992. február 12. szerda

"Nulladik órán a kismacskát és a kézenállást csináltuk. Én, Ő. és az U. nem tudtuk a kézenállást, és azt mondta a Cs. bá, hogy addig nem lesz játékóra, amíg ezek nem tudják a kézenállást. Erre mindenki minket oktatott, mi lettünk a központ. Bezzeg, ha nem játékóráról lenne szó, akkor felénk se néznek! (...) Sanyika így, Sanyika úgy! Elegem van belőlük!"
"Zs.-nek van egy olyan walkmanje, hogy fel tud venni (...), a történelem órát félig felvette."

1992. február 18. kedd.

"A buszon történt egy jó hecc. A kötélpályánál a sofőr elfelejtette becsukni a hátsó ajtót. Az előzményeket nem tudom, csak arra lettem figyelmes, hogy az I. és az F. vigyorognak, ugyanis ezek ketten támasztották az ajtót. Ekkor tudtuk meg, hogy az ajtó nyitva van. Mindenki dőlt a nevetéstől. Megpróbáltunk jelezni, de mindig kialudt, végül a megállóban kinyitottuk az ajtót. (...) Az iskolában nem történt semmi különös."

1992. március 4. szerda

"Amikor Sz.-t megláttuk a farmermellényében, akkor elneveztük veszélyes-nek."

1992. március 6. péntek

"Az iskolában nőnap volt: mindegyik tanárnőnek adtunk egy csokor virágot. Én a V. néninek adtam."

1992. március 9. hétfő

"Osztályfőnökin a postai lapok kitöltését gyakoroltuk."

1992. március 16. hétfő

"Matekon kikaptuk a dolgozatokat: Egyes lett."

1992. március 17. kedd

"Az iskolában, ahogy megérkeztünk, azonnal mentünk fogorvoshoz. Nekem (...) tömtek."
 "Fizikán matekot tartottunk, mert az Edit néni a kísérleteket nem tudja megcsinálni, ugyanis a 24-es terem felújítás alatt van."

1992. március 24. kedd

"Most a Torpedó megy, és Dévényi ordibál. Egy öregember játszik - Jani bácsi -, és megvan a Sega Plusz."
"Éneken matek házit csináltam."

1992. április 7. kedd

"Technikán szendvicset készítettünk. (Háztartási ismereteket keretén belül.) Úgy volt, hogy az igazgató nénit és az Edit nénit is megkínáljuk, de csak az Edit néni jött be, és elvitte az Ági néniét is."

1992. április 8. szerda

"A matek veszélyesebb volt, mint kellett volna."

1992. április 29. szerda

"Előbb kértem aputól ötven forintot hangversenyre."

1992. május 7. csütörtök

"Tesin (...) távolt ugrottunk - három méter tíz centit ugrottam."

1992. május 18. hétfő (A csoportképünk születése)

"(Attila) vonalzóval ütögeti a karját, így lázat akar csinálni. Ezt a Familia Kft.-ben látta, de szerintem nem ér semmit."
"Matekon beszélgettünk és vártuk a fényképészt. Osztályfőnökin átöltöztünk és lehordtuk a székeket. A fotós három képet csinált rólunk."

1992. május 19. kedd

(Az öcsém kézírásával) "Reggel félhét most írom a naplómat." (Újra az én írásommal) "Nem érti meg Attila, hogy ez az én titkos naplóm." (...) Technikán pizzát csináltunk. (...) "Ellopták az iskola ezüstérmét!"

1992. május 25. hétfő

"Ma biztos, hogy meglesznek a fényképek. A személyimért is ma kell menni. (...) Picit késtem, de anyu megvárt a Zsolnay-szobornál. Elindultunk a rendőrségre, és kiváltottuk az igazolványomat. Mikor ezzel kész voltunk, elmentünk a bőrgyár boltjába a ballagási cipőt megvenni."

1992. június 4. csütörtök. Ó!

"Ma kirándulni megyünk. A G. hoz egy kaland-játék- kockázat könyvet. (...) Majdnem mi érkeztünk először Uránvárosba. (...) Jött a busz, felszálltunk rá, és egy-két megállót mentünk, majd elindultunk a tóhoz. (Égervölgy) Ott egy picit pihentünk. Én a könyvvel játszottam. Az volt a címe hogy Az országút harcosa. Tíz-tizenöt perc múlva elindultunk a tetőre. (Égertető) Három-négy óráig maradtunk, utána lementünk és vártuk a buszt. (...) Vettem Calippót." (Jégkrém)

1992. június 11. csütörtök - AKÁCIÓ!

"Ma lesz a ballagási főpróba. Nagyon izgulok!"

1992. június 12. péntek - VAKÁCIÓ!

"Ma zöld-nap lesz, mindjárt indulnom kell.
Egész napot a 28-asban töltöttük. Először fényképeket írtunk alá, majd mindenki azt csinálta, ami akart."

(A ballagásunk 1992. június 13-án volt. Sajnos, erről nem ír semmit a naplóm.)


1 megjegyzés: