2013. július 27., szombat

5 kifejezés, mellyel rövidre zárhatjuk a beszélgetést 
Íme öt olyan keresztény kifejezés, mondat, szó, amivel sikeresen rövidre zárhatunk bármely beszélgetést:

5. Ámen
Az „ámen”-t nem csak az imádkozás végén lehet használni, hanem szinte bármikor az istentisztelet alatt: dicsőítéskor (leginkább az instrumentális résznél), igehirdetéskor (tényleg bármikor).  Ezzel nincs is probléma, viszont az már kissé aggályos, mikor egy internetes fórumon, például egy erre specializálódott Facebook-oldalon kiposztolnak egy igeverset, és mind az ötven kommentellő egy szót ír a kép alá: „Ámen!!” Ez a szó itt gallyra vág minden értelmes gondolatot, rövidre zár minden beszélgetéskezdeményezést. (Bár tudom, hogy Isten Igéje magáért beszél, de azért mégis…)

4. János 3:16
Előbb-utóbb minden hívő életében elkövetkezik a pillanat, mikor megkérdezik tőle, miért hívő, miért követi Jézust.  Néhány keresztény erre a János 3:16-ot válaszolja: Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát stb. stb. Ami szép, meg minden, de azért kicsit konkrétabban?! Adrian Plass egy harminchárom fejezetből álló könyvet írt erről a témáról.

3. X. testvér azt mondta, hogy…
Tegyük hozzá, hogy jelen esetben x nagyobb-egyenlő presbiteri ranggal. Tehát az adott gyüli egyik tisztviselőjéről van szó. A keresztény szubkultúra kollektív kártyajátékában nincs ennél nagyobb lap, ez a joker, erre már nem lehet mit tenni, nincs kontra, ami ezt fogná. Minden értelmes vita, minden beszélgetés hamvába hull ilyenkor. X. testvér csak tudja...  

2. Kegyelem
Tegyük fel, hogy valaki megkérdi tőled, hogy tudsz ilyen jól énekelni, főzni, írni, füvet nyírni, kecskét fejni, autót vezetni, kézműveskedni, zongorázni, dobolni stb. Ha nagyon rövid beszélgetést akarsz, akkor csak annyit mondasz: Kegyelem! Nem lesz további kérdés, hidd el.

1. Majd az Úr megoldja
(Egyes – német kapcsolatokkal rendelkező – gyülikben Az Úr kimunkálja. Bármit is jelentsen ez a förtelmesen tükör fordított izé.) A gumicsont rágás vége. A fából vaskarikagyártás, a panaszáradat lezárása – vagy lerázása?-  ez a négy szó. Megjegyzésre méltó, mert mindig jókor jön, ha már órák óta hosszan rágódtok valamin, aminek nincs megoldása, ha nem juttok egyről kettőre. Csak azt kell mondani valakinek a fáradt, karikás szemű társaságból: Majd az Úr megoldja! Erre csak ez lehet a válasz: Ámen! (Lásd fentebb!) Ennyi az egész, és máris mehettek teázni. (Erre célra éppígy megfelel a Majd imizünk érted mondat.)


Ti tudtok ilyen kifejezéseket? Nosza, gyűjtsük össze!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése